Met een groepje van 8 buurtbewoners werden wij onthaald door Marleen de Groot, gebiedsmakelaar. Ook aanwezig, en onze experts in veiligheid, de wijkagenten: Willem Brouwers (Nieuw Sloten-Noord) en Laura van Lunenburg (Nieuw Sloten-Zuid).

De wijkagenten gaven allereerst aan dat je het inbrekers moeilijker kunt maken, maar helemaal voorkomen kan nooit. Als inbrekers echt binnen willen komen, lukt het ze helaas toch wel.

We zijn rond 18:15 van start gegaan met de wandeling. Er is al wandelend gekeken naar verschillende huizen en situaties. Onderstaand de punten die opvielen.

 • Voor sloten op de deur wordt anti-kerntrekbeslag aangeraden. Ook als het cilinderslot bestand is tegen de kerntrekmethode, verdient het kerntrekbeslag aanbeveling. Inbrekers zien namelijk niet wat voor slot toegepast is en als zij eenmaal beginnen met de kerntrekmethode dan vernielen zij het slot. Zij komen dan weliswaar niet binnen, maar de bewoners ook niet meer. Ook pensloten worden geadviseerd. Als er geen beweging in de deur te krijgen is zal de inbreker ook niet aan slag gaan met een koevoet om de deur toch open te krijgen. Snelheid is voor een inbreker een must.
 • Laat geen sleutels aan de binnenkant van sloten achter. Inbrekers gebruiken ze om weer makkelijk buiten te komen.
 • Zoal bij velen al bekend, is het keukenraampje een zwakke plek in het huis en ideaal voor inbrekers. De wijkagenten raden daarom ook aan om een barrièrestang te plaatsen aan de binnenkant. Dan is het voor de inbreker lastig om door het raam te klimmen.
 • Let op met veel begroeiing buiten. Daar kan de inbreker zich goed achter schuil houden en dan zijn slag slaan.
 • Ook geadviseerd is om de hoogte van de hagen, die bij veel straten in de wijk voor de voordeur staan (oneven kant), te halveren. De hagen zijn erg hoog en nemen daardoor zicht weg voor eventuele inbraken in auto’s, maar ook zien de overburen niet als er in een huis achter een haag wordt ingebroken.
 • Mensen met hun tuin aan de straatkant wordt geadviseerd om bijvoorbeeld antiklimstrips op de muur te plaatsen.
 • Maak het inbrekers ook niet te makkelijk om over een muur te klimmen. Die fiets die er staat, dat leuke bankje en die mooie grote bloempot van de buren kan de inbreker makkelijk gebruiken om op te klimmen en over de muur te klimmen.
 • Houd dure spullen uit het zicht, bijvoorbeeld als je van je berging je kantoor hebt gemaakt met een raam erin. Zet geen dure computer voor het raam. Dit geeft de inbreker alleen maar meer interesse in je huis.
 • Hoe meer jij je huis hebt beveiligd, hoe kwetsbaarder dat van de buren is.
 • Een inbreker is vaak op zoek naar een makkelijke gelegenheid. Houd je deuren dicht (op slot), ook al ben je maar even weg, bijvoorbeeld je kinderen ophalen van school, de hond uitlaten of je afval weggooien.
 • Schaf een elektronische deurbel met camera van Ring.com aan. Met Ring houd je vanaf je smartphone, tablet of pc je woning in de gaten. Dankzij directe meldingen, HD-video en tweerichtingsspraak heb je altijd contact met aanbellers, waar je ook bent. Je bent zo als het ware je eigen beveiligingsbedrijf. Deze is er al vanaf € 99,-. Er zijn verschillende mogelijkheden, hoe uitgebreider, hoe duurder. Het is een eenmalige aanschaf, daarna geen kosten meer voor bijvoorbeeld een beveiligingsbedrijf. Meer informatie: https://nl-nl.ring.com. De beelden zijn erg scherp en de camera heeft een wide angle view, waardoor er niet alleen voor je deur wordt gefilmd maar ook eromheen, afhankelijk van het soort deurbel.

Tot slot enkele vakantietips:

 • Laat je buren weten als je op vakantie gaat, aan de overkant en naast je. De overkant ziet hopelijk de inbreker, maar de buren naast je kunnen bijvoorbeeld gestommel horen, dan weten zij ook dat er iets niet klopt.
 • Deel niet op social media dat je op vakantie gaat.
 • Laat een lichtje aan en laat de woning er bewoond uitzien.